Δ.Τ. ΠΟΕΕΤ 20.05.22

sepe

 

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ...

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20/05/2022

 

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ...


Ξεκίνησε η τουριστική σεζόν, μια σεζόν που όλα δείχνουν πως μετά από 2 χρόνια οδεύουμε σε μια "κανονική" σεζόν.

Τα μηνύματα μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά όσο αφορά την επισκεψιμότητα και τις εισπράξεις, αποθαρρυντικά όσο αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Με το καλημέρα τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να παρανομούν με αδήλωτους εργαζόμενους, με εργαζόμενους να υπερβαίνουν το νόμιμο ωράριο, ενώ στην Ομοσπονδία μας φτάνουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργοδοτικής νομοθεσίας.

Μόλις προχθές στην Μύκονο σε ελέγχους της Τουριστικής αστυνομίας ελέγχτηκαν 6 επιχειρήσεις και βρέθηκαν να παρανομούν οι 5 από αυτές,

Πιο συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία βρέθηκαν 11 εργαζόμενοι εκτός δηλωθείσας ημέρας εργασίας, ένας εκτός ωραρίου εργασίας και ένας που δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού, σε ψητοπωλείο να απασχολούνται 3 εργαζόμενοι εκτός δηλωθείσας ημέρας εργασίας και 2 εκτός ωραρίου εργασίας, σε εστιατόριο – μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος που δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού, σε καφέ μπαρ να απασχολείται εργαζόμενος εκτός δηλωθείσας ημέρας εργασίας και σε εστιατόριο να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου εργασίας.

Είναι πλέον αντιληπτό στον καθένα πως οι εργαζόμενοι του κλάδου Επισιτισμού – Τουρισμού είναι έρμαιο στις διαθέσεις των κακόβουλων εργοδοτών.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΩΣ ΓΕΝΙΚΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΜΕΣΑ!!!

Πάντα όμως θα υπάρχει ο τρόπος για να ξεφεύγουν οι εργοδότες από τις υποχρεώσεις τους.

Σε έξαρση είναι λοιπόν το φαινόμενο τα ξενοδοχεία να προσλαμβάνουν προσωπικό από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας (δουλεμπορικά) ώστε να αποφεύγουν την εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης και να αμείβουν το προσωπικό αυτό με τον κατώτατο μισθό.

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά λοιπόν οι ατομικές συμβάσεις με κατώτερους μισθούς από την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας και αμοιβές "κάτω από το τραπέζι" μαύρες αποδοχές, είναι ο κανόνας.

Τις τελευταίες όμως ημέρες δύο εμβληματικά ξενοδοχεία στην χώρα μας το CLUB MED στην Βόρεια Εύβοια και το ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα, απασχολούν εργαζόμενους που οι ειδικότητες τους δεν υπάγονται στην ΚΣΣΕ, αμείβονταν λοιπόν με τον κατώτατο μισθό στην χώρα μας προσθέτοντας στον μισθό τους μια οικιοθελή παροχή.

Τώρα λοιπόν που ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε αυτά τα 2 ξενοδοχεία προχωρούν σε "σεισάχθεια" ώστε να γλυτώσουν μισθολογικό κόστος ενώ υπάρχει νομολογία για το συγκεκριμένο θέμα από τον Άρειο Πάγο με Α.Π. 1174/2017.

Δηλώνουμε πως είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και στα πρωτοβάθμια σωματεία σε αυτές τις 2 επιχειρήσεις και τις καλούμε να αναλογιστούν τις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε 2 χρόνια τώρα.

ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ 100.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.

 

Γραμματεία Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

 

Υπολογισμός Μισθού

Επικαιρότητα

 

 

Αμοιβή αργίας 28ης Οκτωβρίου...

Περισσότερα...

 

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...

Περισσότερα...

 

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ...

Περισσότερα...

Εργατική Πρωτομαγιά 2021..

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων